PRIPREМА ZA KONTROLNU VEŽBU IZ OBLASTI UGLJENIH HIDRATA ZA UČENIKE 3. RAZREDA

Published 08/03/2019 by ivanavukovic
  1. ухIspod svakog imena supstance upiši kojoj grupi ugljenih hidrata pripadaju:

a) laktoza       b) amiloza        c) galaktoza

2. Ispod svakog imena upiši kojoj grupi monosaharida pripadaju:

a) manoza             b) glukoza        c) fruktoza

3. Napiši formulu:

a) D- galaktoze           b) alfa- D – glukopiranoze          c) beta- D- fruktofuranoze

4. U kom odnosu su ponudjeni šećeri

a) D- manoza i D- glukoza

b) alfa- D – glukopiranoza i beta-D- glukopiranoza

5. Napiši jednačinu

a) blage oksidacije D-manoze.

b) redukcije D-glukoze

Kako se nazivaju dobijeni proizvodi?

6. Opiši svojstva

a) D-glukoze

b) saharoze

c) skroba

7. Napiši formulu maltoze i označi tip veze u datom disaharidu. Šta se dobija hidrolizom maltoze

8. Nacrtaj šematski prikaz skroba, celuloze i glikogena.

9. Šta znači alfa(1,4) glikozidna veza

10. Da li saharoza ima glikozidnu vezu? Objasni

11. Navedi ulogu za svaki ponudjeni primer

a) glukoza         b) celuloza          c) glikogen

12. Za sve na časovima obradjivane ugljene hidrate odredi kojoj grupi ugljenih hidrata pripadaju: redukujućim ili neredukujućim. Kako se objašnjava da su polisaharidi neredukujući iako poseduju poluacetalne C atome? Sa kojim reagensima mogu reagovati ugljeni hidrati pri blagoj oksidaciji?

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: