LABORATORIJA VELIKANA – NASLEĐE SRPSKE HEMIJE

Published 06/11/2013 by ivanavukovic

lab. velikanaU  Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, otvorena je izložba „Laboratorija velikana – nasleđe srpske hemije”. Izložbu su priredili: Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU i Srpsko hemijsko društvo.

Povod za izložbu je 160 godina od trenutka kada je 1853. godine osnovana prva hemijska laboratorija na beogradskom Liceju, preteči današnjeg Univerziteta. Izložba ima za cilj da prikaže početke laboratorijskog rada u Srbiji u vidu postavke eksponata kojima raspolaže Zbirka velikana srpske hemije (Muzej hemije) koji je osnovan 2002. godine na Hemijskom fakultetu u Beogradu. To su sačuvani instrumenti, laboratorijski pribor i posuđe, hemikalije, dokumenta–inventari laboratorijske opreme i praktikumi. Prikazani eksponati su iz perioda od sredine 19. veka do sredine 20. veka.

Postavka je prvenstveno namenjena mladima kako bi se oni upoznali sa istorijom hemije u Srbiji i hemijskom baštinom. Izložbu će pratiti i predavanja na kojima će posetioci moći da saznaju više o „hemičarskom zanatu”. Program predavanja možete videti klikom na link. http://helix.chem.bg.ac.rs/muzej/Laboratorija_velikana.pdf

Izložba će biti otvorena do 3. decembra 2013. godine. Ulaz je slobodan.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

<span>%d</span> bloggers like this: